Suplementacja diety w łuszczycy
2017-06-20

Nienasycone kwasy tłuszczowe
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo potrzebne człowiekowi, bo stanowią substrat do produkcji związków regulujących pracę tkanek w organizmie, w tym układu sercowo-naczyniowego. Najlepszy jest kwas omega-3 zawarty w rybach, oleju rzepakowym, oleju lnianym i oliwie z oliwek. Powinien być obecny w diecie każdego łuszczyka, ponieważ zapobiega rozwojowi stanów zapalnych. Aby jednak pełnił swoją rolę, musimy go zjadać więcej niż kwasu omega-6 zawartego w mięsie i produktach wysokoprzetworzonych.Suplementacja witaminą D
Nie wiadomo czy i w jakim stopniu niedobór witaminy D prowadzi do rozwoju łuszczycy. Wiadomo jednak, że jej podaż przyczynia się do jej wyciszenia, ponieważ substancja ta ma działanie przeciwzapalne i hamujące nadmierną reakcje układu odpornościowego. Aby uzupełnić niedobory tej witaminy należy jeść tłuste ryby morskie. Witamina D znajduje się także, ale w mniejszych ilościach, w mleku i przetworach mlecznych, jajkach i olejach roślinnych. Ponadto syntezujemy ją z tzw. dobrego cholesterolu pod wpływem słońca.Dieta lekkostrawna w okresie zaostrzania stanu zapalnego
Pacjent cierpiący na łuszczycę powinien stosować racjonalną dietę, w której obecne będą owoce, warzywa, chude mięso, chudy nabiał oraz dużo ryb. Łuszczyca jest chorobą wieloukładową i nawet jeśli dana osoba nie odczuwa żadnych dolegliwości, w okresach jej reaktywowania się, dostrzegalne stają się zmiany w organizmie. A mianowicie zaostrzeniom dermatozy towarzyszy stan zapalny błony śluzowej żołądka. Ponadto wielu łuszczyków jest bardziej w tym czasie narażonych na miażdzycę. Stąd zaleca się, aby w okresach zaostrzeń pacjent przechodził na dietę lekkostrawną, wykluczającą ostre przyprawy, kawę, alkohol i potrawy smażone. Ze względu na ryzyko miażdżycy należy przez całe życie unikać produktów z dużą zawartością cholesterolu.Łuszczyca a dieta odchudzająca
W grupie osób cierpiących na łuszczycę więcej osób niż w zdrowej populacji cierpi na nadwagę i otyłość. Dzieje się tak, ponieważ dermatoza ma wpływ na samopoczucie pacjenta i może prowadzić do zmiany nawyków żywieniowych. Przygnębiony człowiek znajduje bowiem w jedzeniu pociechę. Wielu specjalistów wskazuje także na wspólną patogenezę obu tych schorzeń – stany zapalne w organizmie. Wystarczy jednak, że łuszczyk przejdzie na dietę, a po kilku tygodniach objawy łuszczycowe zaczynają wyciszać się o 30–40%. Spadek masy ciała prowadzi także do zmniejszenia się ilości białek zapalnych we krwi, które przyczyniają się do powstawania skórnych wykwitów. Wprowadzanie takiej diety powinno być jednak konsultowane z dietetykiem.Czytaj również:
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2017